• E-Bestel
    X

Weggooien of opdrinken?

Hoe lang kunnen we nou écht een fles bewaren nadat hij geopend is?
Afgelopen week een feestje gehad of gewoon lekker een fles mooie Bordeaux opengemaakt zonder de fles is leeg gegaan?
Gooi deze niet weg, je kan hem langer bewaren dan je denkt!

Hoe lang kun je nou écht wijn open houden?
Volgens een studie van Laithwaite's Wine gooit het Britse huishouden gemiddeld twee glazen wijn per week weg, omdat ze  denken dat de wijn niet meer goed is om te drinken. 
( bron Decanter )

Zodra een wijn is geopend, blijft het meestal goed voor een paar dagen, afhankelijk van  de wijnstijl.
Belangrijk hierbij te vertellen is dat het niet zozeer gaat om de kleur van de wijn maar juist om de wijnstijl.

Hieronder bespreken we twee voorbeelden:

Mousserende wijnen:
Mousserende wijnen gaan over het algemeen eerder in kwaliteit achteruit dan stille wijnen. Echter, veel mensen zullen verrast zijn dat een open fles mousserende wijn zijn mousse zal behouden in de koelkast voor enkele dagen, mits goed afgesloten!

Én laat je niet door de mythe misleiden dat een lepel in de nek van een open fles Champagne de mousse behouden blijft. Dit klopt absoluut niet!
De meest betrouwbare manier om ze fris en de mousse te behouden is een ​​Champagne-stop te gebruiken die zorgt voor strakke afdichting én deze te bewaren in de koelkast.

Versterkte wijnen:
Versterkte wijnen kunnen weken openstaan na het openen van de fles. Dit komt mede door het hogere alcoholpercentage en de restsuikers in de wijn.
In geval van bijvoorbeeld Tawny port kun je de wijn opnieuw afsluiten. Zet deze in de koelkast en het zal voor een paar maanden goed blijven.

Een kort overzicht:
Mousserende wijnen: ( Prosecco, Cava, Sekt )
Bewaarpotentieel na opening: 1 – 3 dagen
Afsluiten met Champagnedop en bewaren in de koelkast

Champagne en English Sparkling wines:
Bewaarpotentieel na opening: 3 - 5 dagen
Afsluiten met Champagnedop en bewaren in de koelkast

Lichte witte en rosé wijnen:
Bewaarpotentieel na opening: 3-7 dagen
Kurk terug doen of afsluiten met vaccuvin en bewaren in de koelkast

Rijke witte en rosé wijnen:
Bewaarpotentieel na opening: 3 – 5 dagen
Kurk terug  doen of afsluiten met vaccuvin en bewaren in de koelkast

Rode wijnen:
Bewaarpotentieel na opening: 3-5 dagen
Kurk terug  doen of afsluiten met vaccuvin en bewaren op een donkere koele plaats

Versterkte wijnen ( Port, Sherry, Madeira ):
Bewaarpotentieel na opening: 28 dagen.
Kurk terug doen en bewaren op een donkere koele plaats