Dé zomerhype: Gin en Tonic

Dé terugkeer van een oude bekende:

In 2013 werden we al gewaarschuwd voor dé nieuwe hype in Nederland;

Gin and Tonic.

Overgewaaid uit Spanje en Engeland maakte de Nederlandse consument past echt kennis met deze klassieke cocktail in van de zomer in 2014.

Nog nooit werd er zoveel Gin and Tonic gedronken in Nederland als in 2015 en 2016.

 

Gin stamt rechtstreeks af van de Nederlandse jenever.

De basis van Gin bestaat dan ook uit jeneverbessen. Een groot verschil tussen ‘onze Graanjenever’ is de toevoeging van neutrale alcohol in plaats van de bekende graanalcohol.

Ook het toevoegen van allerlei ingrediënten als groenten en fruitsoorten geven de Gin zijn unieke karakter.

 

Vroegere, klassieke Gin soorten als Gordon London Dry Gin en Beefeater Gin worden ingehaald door hippe merken als Bulldog, Monkey 47 en Hendrick’s.

Meer diversiteit en karakter geven de Gin soorten een geheel nieuwe smaak.

Gin is minder droog en bitter geworden door het toevoegen van infusies van bijvoorbeeld rozenwaterblaadjes en komkommer. Dit zorgt voor meer verfrissing, verfijning en kruidigheid.

Gemixt met een goede, bijpassende tonic vormt Gin een perfect aperitief bij een diner of om er heerlijk van te genieten in de zon op een terras.

Veelal kennen we tonic als een koolzuurhoudende frisdrank waarin het ingrediënt kinine voor een bittere smaak zorgt. Door de aanwezigheid van kinine wordt de drank doorschijnend en licht hij op in Ultra Violetlicht.

Mede met de komst van nieuwe, minder bittere tonics in Nederland als Thomas Henry en Fever-tree kunnen we een ongelooflijke diversiteit van smaken creëren in deze vernieuwde, klassieke cocktail.

 

De ideale combinatie en presentatie:

Schonken we in de jaren ‘80 en ‘90 nog Gin and Tonic in de klassieke, rechte Spatjes glazen hebben we tegenwoordig een ander type glas nodig; Grote Ballonglazen!

De Gin, tonic en de toevoegingen als bijvoorbeeld jeneverbessen, komkommer of zoethout komen qua geur en smaak vele malen beter naar voren in dit grote bolle glas. Ook vermengt de tonic zich veel beter met de Gin waardoor de smaak veel beter in harmonie is en de alcohol goed opgenomen wordt.

 

De juiste hoeveelheid van alle ingrediënten geven de Gin and Tonic dé perfecte smaak.

Koel het Ballonglas met veel ijsblokjes door kort te roeren, meet 40 cc Gin af en giet dit in het glas. Schenk vanuit een speciale mix lepel de tonic via de spiraal van de lepel in het glas en roer rustig de eventuele toevoegingen kort met de lepel door de cocktail.

Zorg als laatste ervoor dat je extra ijs toevoegt om smeltwater te voorkomen!